kuchnia włoska Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie porządnie legendarne są z pysznej kuchni. Tak wobec tego, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by następnie ogłosić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak należytego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

steki Kraków

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj nadzwyczajną tożsamość. Mimo to ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki i style gotowania i ewoluowała w coś zupełnie innego. Na przykład niektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie tworzą posadę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja i na tym przede wszystkim opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.

Co szczegółowo lubimy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz dużej różnorodności makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – także do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. Najczęściej posiłki są długie, bo uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Później następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *