dobra kuchnia włoska w Krakowie

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednak także przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz ładne zabytki – to też kuchnia oraz regionalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy się o dania i lokalne produkty.

najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez imponujących artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty nieraz tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wyśmienitych regionalnych produktów – turyści z reguły poszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup muszą posmakować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, jaki można traktować jako zwykły przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej atrakcyjnym, chociaż też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kariera/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy szukają nowych, polskich regionalnych kuchni i towarów, za pomocą których są w stanie o wiele odpowiedniej zapoznać Kraków oraz jego okolice.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *